Ведучі ICTV та ICTV2 стали амбасадорами проєкту “Стійкість UA”, присвяченого проблемі нищення екосистеми під впливом військових дій

26 вересня в Ukraine Art Gallery відбувся захід “Бути почутими”, присвячений Міжнародному тижню нечуючих людей. Захід організували з амбітною метою – розкрити
тему прав молоді з порушенням слуху на творчість та самовираження.

Важливою частиною був показ колекції одягу від юних дизайнерів.  Учасники прикрасили квітами, розробленими художницею Оксаною Лупіч, самостійно відшиту колекцію стійкого одягу та аксесуари. Мета – привернути увагу до ризику безповоротної втрати Україною важливої складової екосистеми – рідкісних видів рослин та квітів, що особливо відчутно на третьому році повномасштабної війни.

Колекція сталого одягу «Стійкість UA» — це проєкт про стійку молодь і стійку моду. Протягом літа 12 учасників віком від 13 до 20 років, підлітки з інвалідністю (ВПО та нечуючі), які перебувають під опікою спеціалізованої дитячої лікарні “Охматдит” та ГО «Відчуй», отримали базові знання про професію дизайнера та створили ЕКОколекцію одягу зі змістом. Результати своїх робіт діти представили на Гала-вечорі за участі зіркових амбасадорів.

Амбасадорами такого важливого для суспільства проєкту стали зірки ICTV та ICTV2 –– ведуча “Ранку у великому місті” Юлія Зорій, ведучий програми “Факти” та марафону “Єдині новини” Андрій Ковальський, а також ведуча й керівниця “Фактів”, ведуча марафону “Єдині новини” та перша амбасадорка екологічного напряму діяльності Глобального договору ООН в Україні Олена Фроляк.

Це другий проєкт Школи кравецької майстерності та дизайну Tailors School, що створює простір для соціальної адаптації та психологічної підтримки. Ініціатива руйнує стереотипи та підвищує рівень толерантності у суспільстві. Створення колекцій з фокусом на сталість та екологічність, формує покоління відповідальних дизайнерів, які дбають не лише про моду, але й про майбутнє планети. У цьому переконує реакція з боку дизайнерів Варшави та Мадриду. Там результати соціального проєкту «Стійкість UA» днями презентувала амбасалорка сталої моди, українська дизайнерка Ольга Лимаренко.

Підтримали ініціативу також амбасадори, якими стали легендарна акторка театру та кіно Ада Миколаївна Роговцева, провідні акторки Ірма Вітовська-Ванца та Наталія Васько, Генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук та засновниця ГО «Освіторія» Зоя Литвин.

« Як амбасадорка такого важливого проєкта, відмічу, що вам вдалося поєднати три надважливі ідеї в одній: це і кравецька майстерність, і захист довкілля, і увага до дитячого здоровʼя, – поділилася Олена Фроляк у вітальному слові до молодих дизайнерів.

– Творче зростання нашої молоді багато в чому залежить і від таких важливих ініціатив. Дійсно горда за наших юних дизайнерів. Ця відшита колекція – показ їхнього таланту, а ще безбар’єрності нашого суспільства і рівні можливості в ньому. Сподіваюся, це стане важливим кроком до перспектив для всіх людей в Україні, де інклюзія та підтримка мають головне значення, – додала телеведуча.», – поділилася Олена Фроляк у вітальному слові до молодих дизайнерів.

Відомі українці прийшли на подію у створеному для них одягу. Зокрема, сорочки Олени Фроляк та Юлії Зорій були декоровані червонокнижними квітами з певного регіону країни, а в Андрія Ковальського на одязі було зображено уквітчану мапу України.

«Я одразу прийняла запрошення взяти участь у соціальному проекті Стійкість.ua, коли почула слово «стійкість». Певно тут відгукнувся мій внутрішній психолог. Бо стійкість є дуже важливою. Особливо зараз, в час повномасштабного вторгнення, коли протягом такого тривалого часу ми щодня переживаємо сильний стрес, тривогу, страх, втрати. Тож вибудовувати власну стійкість, плекати резильєнтність, тобто здатність людини долати складні життєві ситуації та відновлюватися після труднощів, вважаю пріоритетом номер 1», – поділилася враженнями телеведуча Юлія Зорій.


Усі проєкти об’єднані заходом “Бути почутими” реалізовані за підтримки Українського культурного фонду.