Документальний фільм «Крим. Остання цитадель» покажуть на 15-му Одеському міжнародному кінофестивалі

У Києві з 12 по 20 липня проходитиме 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль – один із найбільших глядацьких кінофестивалів у Східній Європі, головний фестиваль національного кіно. В його програмі представлений документальний фільм «Крим. Остання цитадель», який створили команда програми «Факти тижня» на ICTV і режисер Андрій Мозговий.

Фільм розповідає історії звичайних моряків на тлі загальної картини подій, які відбувалися в Криму наприкінці лютого – початку березня 2014-го року. 

Невідомі факти розкривають не тільки безпосередні учасники подій, а й ті, хто на той час ухвалювали рішення в Україні. Фільм проллє світло на таємничий воєнний план Києва щодо укріплення півострова, який з’явився задовго до появи “зелених чоловічків”, але раптово був зупинений. Також розповідає про надсекретну спецоперацію з доправки у вже захоплений український штаб  в Севастополі нинішнього командувача ВМС України. І про те, для чого українські моряки і військовослужбовці тягнули час? Але основною лінією у стрічці є історія незламності наших моряків. Героїв, які зараз знову вийшли проти російського ворога – тепер уже в інших ролях, аби завершити свою справу.

“Ми готували цей фільм до 10-ї річниці анексії Кримського півострова і початку війни Росії проти України. Наша команда відшукала тих самих моряків знаменитого тральщика “Черкаси”, який, разом з іншими, був заблокований в озері Донузлав, але єдиний, хто зміг  упродовж кількох тижнів  чинити опір, заважаючи російським загарбникам оголосити Кримський півострів захопленим. По суті вони і були тою Останньою  цитаделлю України на морі”, – каже авторка сценарію фільму Олена Зоріна.

Продюсерка: Оксана Соколова

Режисер: Андрій Мозговий

Сценаристка: Олена Зоріна

Оператори: Дмитро Матвієнко, Ігор Шатайло, Максим Костенко, Олександр Бринза, Євгеній Задоя, Віктор Зеленков

Виробник: ТО «Факти тижня»

Фільм покажуть 20 липня о 15:00 в кінотеатрі «Оскар» ТРЦ Gulliver в рамках 15-го ОМКФ у Києві.